23 Mart 2010 Salı

KEK KALIBINDA HAŞHAŞLI-CEVİZLİ ÇÖREK



Enfes bir çörek tarifim var. . Böyle çıtır çıtır,tel tel, kat kat bir lezzet. Helede haşhaş ve cevizle birleşince lezzet katmer katmer artıyor.. Daha öncede kek kalıbında bisküvi pastası yapmıştım. Ama çöreği ilk kez denedim ve bayıldım doğrusu. Arzuya Göre kesinlikle denemenizi öneririm. Bu nefis tarif için sevgili Çorumlu hemşerim Meryem Hanım'a (Defne Yaprağı) çok teşekkürler.

KEK KALIBINDA HAŞHAŞLI-CEVİZLİ ÇÖREK



Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Malzeme:
1 kase çekilmiş haşhaş
1 su bardağı ceviz kırığı
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı sıvıyağ
Aralarına sürmek için; 10o gr. yumuşak margarin
Üzeri için; 1 yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ



Yapılışı:
Mayayı yoğurma kabına alın ve üzerine 2 kaşık şekeri serpin.
Ilık süt ve suyu ekleyip,mayanın kabarması için 5 dakika bekletin.
Sirke ve tuzuda ekleyip, azar azar un ilave ederek; kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun.
Ağzı kapalı olarak hamuru 15-20 dakika mayalandırın.
Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için; tüm iç malzemeyi derin bir kapta karıştırın.
Mayalanan hamuru sıvıyağ ile yağladığınız tezgaha alın ve 10 eşit parçaya bölün.
Her parçayı servis tabağı büyüklüğünde açın ve yumuşak margarin ile yağlayın.
Açtığınız ve yağladığınız hamurlara iç malzemeden sürün.
Hamurları üst üste koyun ve elinizle bastırıp,çekiştirerek büyültün.
Hamuru rulo yapın ve her iki ucundan ters taraflara doğru burgu yapın( kek kalıbınızına sığcak kadar olmasına dikkat edin ).
Kalıbınızı yağlayın ve ruloyu yerleştirip; üzerine yumurta sarısı+sıvıyağ karışımını sürün.
Çöreğinizi kalıpta 10 dakika kadar bekletin ve 180 derecede altı-üstü kızarana kadar pişirin.
Bu ölçüler büyükçe bir kek kalıbına denk geliyor.
Fırından çıkan çöreği ters çevirip,kalıptan ayırın ve servis tabağına alın.
Dilimleyip,sıcak sıcak afiyetle yeyin.




Kek Kalıbında Bisküvi Pastası İçin Burayı Tıklayın Lütfen.


12 yorum:

Huriye Kimdir? dedi ki...

Arzumcum ellerine saglik,çörekler nefis görünüyor,sevgilerimi biraktim.

ÜmmüAbdullah dedi ki...

haşhaşlı tarif ne zamandır arıyordum. ama güvendiğim birinden almak beni ayrıca bi memnun etti. paylaştığın için teşekkürler. enfes olmuş.ilk fırsatta denemelerim arasında yerini aldı canm...ellerine emeğine sağlık...
en içten sevgilerle...

Keskinli,Ikizlerinannesi dedi ki...

bidenem
coktandir gelemedim blogcuda iyice soguttu yani son yaptiklarindan sonra bu cöregi bende görmüstüm hatta nasil olur diye düsündüm deneme listeme almistim en kisa zamanda deneyim bakalim
bu arada islerin iyidir insallah öptüm sevgiler

emelce yemek dedi ki...

gercekten leziz gorunuyor ellerine saglik,deneyecegim mutlaka

sarı mutfak-hande dedi ki...

ayyy nihayet yorum yazabildim blogcuya yorum yazamıyorum ben nedense değişti format ondanmı bilmiyorum gelip gelip yazamadan gidiyordum :):)gelmiyorum yazmıyorum sanma canım.tarifine gelince biz bunu çok severiz ama kek kalıbında yapmadık hiç böylede harika olmuş ellerine sağlık
öpüldünnnn

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım emin ol deneyeceğim ellerine sağlık nefiss..

umutluhayat dedi ki...

tek kelime ile harika bayılırım haşhaşlı çöreğe .ellerinize sağlık deneyeceğim

Gönülünce dedi ki...

Arkadaşım görüntü harika bayıldım nefis olmuş...Ellerine sağlık...
Sevgiler...

birdutmasali dedi ki...

arzucum,
okadar severim ki.......

susamcorekotu dedi ki...

oy oy oy nefis bir lezzet eline sağlık

Ruya dedi ki...

Nefis kokusu burnuma geliyr sanki ellerine sağlık süper olmuş..

Şeker dedi ki...

Ben bukadar şahane birşey görmedim denedim tek kelimeyle harikaydı ellerinize saglık