15 Nisan 2009 Çarşamba

** KARNIYARIK VE SOĞANLI PİLAV **


Hepimizin sofralarının vazgeçilmez lezzetlerindendir karnıyarık. Yanında pilav,salata,yoğurt yada cacıkla nefis bir menüdür. Ben özellikle karnıyarık yanında soğanlı pilav öneriyorum sizlere. Nefis bir pilav. Hem rengi,hem kokusu,hem aroması,hemde lezzeti muhteşem. Denemeyenler mutlaka denesinler derim.

*** PATLICAN KARNIYARIK ***


MALZEMELER:
Kişi sayısına göre patlıcan
İçi için; Kıyma, kuru soğan,sivri biber,domates,sarımsak,maydanoz,tuz,pulbiber,karabiber,kimyon,tereyağ
Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ
Sos için; Salça,sıcak su,tuz,pulbiber ve kekik

YAPILIŞI:
Patlıcanları çizgili doğrayın ve 10 dakika tuzlu suda bekletin ( acı tadının gitmesi için ).Sonra yıkayıp, iyice kurulayın ve ortalarını yarmadan kızgın sıvıyağda hafif kızartın ( ortalarını kesmeyinki, kızartırken yağlar sıçramasın). Fazla yağlarının gitmesi için, kağıt havlu üzerine alın. Kızartmadan uzak duranlar, patlıcanları fırında ve biraz diri kalacak şekilde közleyip,içini doldurabilirler.
İçi için; tavaya 1-2 kaşık tereyap alıp,eritin.Minik doğranmış soğan,sarımsak ve biberleri soteleyin.Kıymayı ekleyip, sotelemeye devam edin.Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ilave edin. Kıyılmış maydanoz,tuz ve baharatları koyup, domatesler hafif suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Tepsiye patlıcanları alın ve ortalarını yarın. İçlerine bolca kıymalı harçtan doldurun.Üzerlerine sivri biber ve domates koyabilirsiniz.
Son olarak salçayı sıcak suyla sulandırın.Tuz ve baharatları ekleyin. Patlıcanların üzerlerinden gezdirin. 200 derece fırında suyunu hafif çekene kadar pişirin.Bu aşamada isterseniz tencerede,ocaktada pişirebilirsiniz.


*******************************

*** SOĞANLI PİLAV ***


MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı et suyu
1-2 damla limon suyu
Bir çimdik şeker
Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:
Pirinci ayıklayıp, sıcak ve tuzlu suda 1 saat bekletin. Çeşme altında bolca yıkayıp,süzün. Tencereye tereyağ ve sıvıyağı alıp,eritin. Çok minik doğranmış kuru soğanı ilave edip, iyice kızartın. Ben rengi hafif kahveye dönene kadar kızartıyorum. Bu şekilde hem kokusu,hem aroması,hemde rengi daha bir güzel oluyor. Pirinçleride ilave edip,kavurun. Pilava limon suyu eklememiz pilavın beyaz ve parlak olmasını sağlamak amaçlı. Şeker eklemek ise tat ve lezzet katmak için.Sıcak et suyunu,tuz,karabiber,limon suyu ve şekeri ilave edip,karıştırın.(Suyunu pirince göre ayarlayın.bazı pirinçler bire bir ölçü su götürür.İyi pirinç bire bir buçuk su götürür.Bizim pirinçlerimiz çok iyi kalite olduğu için,ben hep bire bir buçuk ölçü kullanırım ). Pirinçler suyunu çekene kadar hafif ateşte pişirin. Pişen pilavın üzerine kağıt havlu koyup,demlendirin.Servisten önce isterseniz bir tavaya tereyağ alıp,kızartın ve pilavın üzerine gezdirin. Pilavınızı alttan üste doğru karıştırıp, servis edin. Böyle biraz kalorili ama inanın muhteşem leziz oluyor. Tavsiye ederim.




DİĞER YEMEK TARİFLERİM İÇİN BURAYI TIKLAYIN.

8 yorum:

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

DENEMEK LAĞZIM SOĞAN HERŞEYE YAKIŞTIĞINA GÖRE PİLAVADA LEZZET KATMIŞTIR ARZUCUM ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLER

derya dedi ki...

Canımmmmmm dayanamıyacağım iki lez
zet ellerine sağlık.Kocaman sevgiler..

Papatya Prenses dedi ki...

Sabah filan demem o karnıyarığı yanında domates salatasıyla bi yerim ki sorma:) Çok seviyorum patlıcanı..


Ellerine sağlık canım,
Hayırlı cumalar..

nilüfer dedi ki...

muhteşemmm görünüyorlar iştahım kabardı:))keşke çorumda oturmasaydın pendikte bana komşu olsaydın:)))sevgiler mutlu hafta sonları..

defneylebirlikte dedi ki...

soğanlı pilavı denemedim ama bir pilavsever olarak bence müthiş olmalı.e karnıyarık zaten harika.eline sağlık canım...

defneylebirlikte dedi ki...

BENİM BLOĞUM ÇÖKTÜ CANIM.HERŞEYİ İÇE AKTARDIĞIM YENİ BİR SAYFA OLUTURDUM.ESKİ ADRESİMİ SİLİP YENİ BLOĞUMU SAYFANA EKLERSEN ÇOK SEVİNİRİM.BENİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞINA İNANIYORUM.SEVGİLER.
İŞTE YENİ ADRESİM...


http://defneninmutfagi.blogspot.com/

GonuLunceLezzetLer dedi ki...

Hımmm harika bir tabak sevdiğim iki lezzet bayılırım nefis olmuşlar ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

karnıyarığı çok severim soğanlı pilavla güzel bir ikili olmuşlar ellerine sağlık canımcım..çok öpüyorum..