4 Mart 2009 Çarşamba

* VELİBAH ( PATATESLİ MAYALI ÇÖREK ) *


Velibah çerkezlere özgü bir hamur işiymiş aslında. Muhteşem bir lezzet.Biz Çorumlular hamur işlerine pek bir düşkünüzdür. Bizimde buna benzer yaptığımız mayalımız vardır.Velibahta mayalının patatesli olanı. Mayalı hamurlarda en önemli nokta unun kalitesidir. ÇORUM leblebisiyle olduğu kadar, unlarıylada meşhurdur. Çok iyi kalite buğdaydan üretilir ve her türlü hamur işinde çok güzel sonuçlar elde edersiniz. Yolunuz Çorum'a düşerse un almadan sakın dönmeyin. Ve bu nefis tarifi kesinlikle deneyin. Bu çok besleyici,doyurucu ve enfes tarif için sevgili Disal'e çok teşekkürler.


MAYALI ÇÖREK TARİFİM İÇİN LÜTFEN BURAYI TIKLAYIN.

*** VELİBAH ( PATATESLİ MAYALI ÇÖREK ) ***


MALZEMELER:
1 kg un
Yarım paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yoğurmak için, ılık su
İçi İçin;
5-6 adet patates
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ-
Tuz- Pulbiber- Karabiber

Üzeri İçin; Tereyağ

YAPILIŞI:
Unu hamur yoğurma kabına alıp, ortasını havuz şeklinde açın.
Ortasına maya ve şekeri koyun.
Üzerinede biraz ılık su döküp, maya kabarana kadar bekletin.
Unun kenarlarına tuz ilave edip, hamuru yoğurun.
Azar azar ılık su ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
1 saaat mayalandırın.
Hamur mayalanırken, iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için; patatesleri haşlayın ve ezin.
İçine, minik kıyılmış soğan, sıvıyağ, tuz ve baharatları ekleyip,karıştırın.
Hamuru bezelere ayırın ve elinizle çok küçük açtığınız bezelerin içine, patatesli içten koyup; büzdürerek kapatın.
Ek yerleri altta olacak şekilde hamurlarınızı önce biraz elimizle,sonrada oklavayla tavanızın büyüklüğünde ( servis tabağı kadar ) açın ve tavada arkalı-önlü pişirin.
Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edin.
Pişen velibahları tereyağla yağlayıp, sıcak sıcak afiyetle yeyin.
Yanına mutlaka çay, kahvaltılık ve domates-salatalık öneririm.



DİĞER HAMUR İŞİ TARİFLERİM İÇİN BURAYI TIKLAYIN LÜTFEN.

12 yorum:

diyalogyemekleri dedi ki...

ben bu velibahı mantı gibi bir şey olarak düşünürdüm hep,farklı bir tarfmiş.slmlar

Papatya Prenses dedi ki...

bence biz Türkler hamur işine pek bi düşkünüz:))
ananem çok güzel yapar velibahı. Of şu diyet bitsede yaptırsam:))
ellerine sağlık canım..

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık süper olmuş bir tane aldım kocaman sevgiler...

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ARZUCUM HAMUR İŞİNİ ÇOK SEVERİM AMA PEK BECEREMEM AÇIKCASI ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR..

stilperisi dedi ki...

olmazki canım çekti şimdi.hiç de beceremem:)))

TAZE NANE dedi ki...

Ben 1 kere yapıp yedim çok sevdim.
Hatta henüz bloğuma koymadım.
Ellerine sağlık.
Ne kadar güzel görünüyor.
Sevgiler.

TAZE NANE dedi ki...

*Güller hep ellerinde açsın,
ama dikenleri batmasın.
Sevda hep seni bulsun,
ama seni yaralamasın.
Mutluluk hep yüreğine dolsun,
ama beni unutturmasın..

Leyla Poyraz dedi ki...

Velibah çok güzel olmuş..ellerinize sağlık..kesinlikle deneyeceğim..Sevgilerle..

SOFRAM dedi ki...

Canım elelrine sağlık çok güzel olmuş. Bunun tarifi bende de var ama bir türlü kısmet olmadı yapmaya, ama çok lezzetli olduğu belli. Hele de aşağıdaki kurabiyeler bahar gibi harika olmuşlar canım, ellerine sağlık.Velibah tarifi için disal'e de çok teşekkürler canım, sevgilerimle...

hdidem95 dedi ki...

öyle severimki bunu kulakları çınlasın çorumlu çok sevdiğim bir komşum yapardı şimdide çorumda oturuyor görünce aklıma o geldi ne nefis bir lezzetdir bu ellerine sağlık arzumcum beni eskiye götürdün inan sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine saglik arzum
bunlar yemede yaninda yat olmus gulum:))
size afiyet bal seker olsun
cok öpüy

www.yenitadlar.blogcu.com

defneylebirlikte dedi ki...

müthiş canım müthişş.ellerine sağlık.tam bana göre bişey bu..