20 Eylül 2007 Perşembe

*** TARHANA VE TOYGA ÇORBASI ***

HER İKİ ÇORBADA YÖRESEL LEZZETLERDİR.TARHANA VE TOYGA AŞI GERÇEKTEN TATMAYA DEĞER LEZZETLERDİR.ENFES ÇORBALARDIR.MİS GİBİ SICACIK ŞİFA NİYETİNE HER GÜN ÇORBA İÇELİM.SOFRANIZDAN BEREKET, YUVANIZDAN HUZUR EKSİK OLMASIN.

** TARHANA ÇORBASI **

MALZEMELER:

1 ÇAY BARDAĞI TARHANA (biz her sene tarhanamızı kendimiz köyden gelen yağlı yoğurtlarla yaparız.tadına doyum olmaz.helede soğuk kış gecelerinde.mis gibi şifa niyetine içeriz).
3
KAŞIK YAĞ (tereyağı ve zeytinyağı karışımı)
3
KAŞIK
SALÇA
1
TATLI KAŞIĞI KURU
NANE
2
DİŞ
SARIMSAK
TUZ
,PULBİBER ,YETERİNCE SU VE 1 ADET ET BULYON

YAPILIŞI:

Önce tencereye yağı koyarız.Üzerine salça koyup şöyle bi çeviririz.nanesini ekleriz.Naneyi fazla yakmadan kavururuz.Üzerine soğuk su ekleriz.Hemen tarhanasını koyup karıştırmaya başlarız.Ezilmiş sarımsak,tuz,pul biber ve et bulyonuda katarız.Bu arada karıştırmaya devam.Su kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişiririz.Eğer karıştırmayı bırakırsak topak olur.Kaynayınca ocağın altını kısıp karıştırmayı bırakabiliriz.10 dakika kısık ateşte kaynaması yeterli. Eğer koyulaşirsa üzerine sıcak su ilave edilir.Çorbamiz servise hazır.Sıcak sıcak içmenizi öneririm.Tabi yanınada bol acılı turşu.AFİYET OLSUN.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

** TOYGA AŞI **

MALZEMELER:

500 GR. KATIK (süzme yoğurt)
1
SU BARDAĞI YOĞ
URT
1
YUMURTA
YARIM
ÇAY BARDAĞI
UN
1
SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ
NOHUT
1
SU BARDAĞI YARMA (buğdayın kırık olanı)
2
KAŞIK SIVIYAĞ,TUZ VE SU

ÜZERİ İÇİN:2 KAŞIK TEREYAĞ, NANE VE PULBİBER

YAPILIŞI:

Tenceremize katık,yoğurt,yumurta,un ve yağı koyarız.Pürüzsüz bir hale gelene kadar çirpariz.Üzerine 2 bardak kadar soğuk su,nohut ve yarmayı ekleriz.Tenceremizi ocağa alırız.Çorbamizi karıştıra karıştıra pişirmeye başlarız.Çorbamiz ısınmaya başlayınca üzerine kaynar su ilave ederiz.Hiç bırakmadan fokur fokur kaynayana kadar karıştırarak pişiririz.Eğer karıştırmayı bırakırsak çorbamiz kesilir.Kaynayınca hemen ocağın altını kısın.Yoksa çorba taşar.Karıştırmayı bırakabilirsiniz.15 dakika kısık ateşte pişen çorbamizin altını kapatabiliriz.Sonra tekrar karıştırmaya devam ederiz.Taki üzerinin buharı geçene kadar.En son tuzunu ilave ederiz.Bu bir püf noktası.Çorbamiz kesilmesin diye tuzunu en son ilave ediyoruz.Sonra bir tavada üzeri için tereyağ,nane ve pul biber yakarız.Yakarız dediysem kavururuz.Bu sosu çorbamizin üzerine gezdiririz.Çorbamiz servise hazırdır.Yanına bol limonlu tere tavsiye ederim.AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: